Informatie Thermische olieketels

Scharff Techniek levert thermische olieketels van Inplan. Het zijn automatisch functionerende ketels, die zijn ontworpen voor thermische olie met een temperatuur oplopend tot 400 °C.

 

Wat is het onderscheidend element?

Door toepassing van onder andere een dubbele achterwand is een hoog ketelrendement van 93% bereikbaar. Deze achterwand koelt de thermische olie en is daarmee deel van het VO. Dat betekent minder energieverbruik. En u bespaart op maintenance, want door het ontbreken van een gemetselde achterwand is periodieke controle niet nodig.

 

Thermische olieketels

Thermische olieketels worden al jarenlang binnen de procesindustrie toegepast en als een verantwoord alternatief voor de bestaande stoomsystemen ingezet. Het is niets voor niets dat deze ketels steeds meer gewenst zijn. Maar wat houdt deze variant in olieketels in en hoe wordt deze thermische olieketel gebruikt?
Wanneer we het over thermische olie hebben bedoelen we olie die gebruikt wordt voor warmtetransporten. In de industrie van de scheepvaart wordt dit bijvoorbeeld veel ingezet voor het opwarmen van de lading en het op temperatuur houden van met name de stookolie, die wordt gebruikt om scheepsmachines te laten varen. Omdat deze olie niet bevriest wanneer er sprake is van een temperatuur van 0 graden Celsius of lager, en vanwege het feit dat er met hoge temperaturen gewerkt kan worden, komt het heel vaak voor dat bijvoorbeeld scheepseigenaren deze methode verkiezen. De temperaturen van deze olieketels kunnen tot wel 400 graden Celsius oplopen en hebben maar liefst een rendement van 93%.
Naast dat de scheepvaartindustrie deze methode begunstigt worden thermische olieketels ook binnen andere industrieën gebruikt zoals bijvoorbeeld in de chemische industrie, de tapijtindustrie, in olieraffinaderijen en voor de voedingsmiddelindustrie.
Verwarming binnen deze industrieën kan een grote uitdaging worden vanwege het feit dat vaak grote ruimtes moeten worden verwarmd die een specifieke temperatuur vereisen. Het is daarom een technische uitdaging om olieketels hierop uit te rusten en dit kan een hele opgave zijn. De thermische olieketel zorgt voor vermindering van dit soort problemen omdat deze op maat kunnen worden gemaakt en vanwege het feit dat ze geen gemetselde achterwand vereisen.

 

Uitrusting olieketels

De thermische olieketels worden naar keuze af fabriek of op locatie met alle gangbare gas- of olie branders uitgerust. De brander installatie wordt als hoog/laag of modulerend geleverd; dat is afhankelijk van het vermogen van de Inplan thermische olieketel. Ook elektrische thermische olieketels kunt u bij ons bestellen; maken deel uit van ons programma.
Een Inplan thermische olieketel worden gebruiksklaar met CE geleverd. De ketel is voorzien van 150 mm ketelisolatie, alle benodigde regel- en controle inrichtingen, een schakelkast en aansluitkabels uitgerust met meerpolige stekkers. Op de opstellingsplaats wordt de externe elektrische voeding aangebracht.

 

Complete levering van de olieketel

De Inplan thermische olieketels worden compleet geleverd. Dus met circulatiepomp, koppeling, koppelingsafdekking, grondplaat en elektromotor. De ketel heeft een onderhoudsvrije circulatiepomp, van het merk KSB, en daarvan hoeft de seal niet te worden gekoeld.
Als u dat wenst kunnen Inplan thermische olieketels ook als compact unit worden geleverd. De thermische olieketel, de circulatiepomp, de afsluiters en het filter worden in dat geval tot een compacte installatie samengebouwd. U sluit aan op de laatste flenzen van de retour- en uitgaande leiding. Dit reduceert de montagetijd op de opstellingsplaats aanzienlijk.

 

Andere voordelen met betrekking tot thermische olieketels

  1. Het gasgebruik wordt verminderd: De dubbele achterwand binnen de thermische olieketel creëert een ketelrendement van 93%.
  2. De onderhoudskosten worden minder: Thermische olieketels functioneren automatisch en vereisen geen gemetselde achterwand waardoor de veiligheid en onderhoudskosten worden verminderd.
  3. Verschillende toepassingsmogelijkheden: Thermische olieketels zijn voor verschillende methodes inzetbaar. Het is mogelijk om deze ketels met zowel gas als oliebranders uit te rusten. Deze keuze hangt natuurlijk wel van de klant zelf af. Hiernaast is het mogelijk om de installatie als een compacte unit in te zetten. Deze methode zorgt voor minder ruimte inname van de installatie zelf en zorgt dus zo voor besparing!

SMART: De thermische olieketels zijn op basis van een slim ontwerp gebouwd waardoor je heel gemakkelijk bij de brandgang kan komen om deze te reinigen.
Stoomketels.nl geeft in samenwerking met Scharff Techniek advies op maat. Wilt u met hen in gesprek over thermische olieketels voor uw bedrijf of bent u een particulier, die hier interesse in heeft voor persoonlijk gebruik? Neem dan contact op.

 

Meer voordelen van thermische olieketels op een rij

Een thermische olieketel is een oplossing die wellicht bij uw wensen of bedrijf past. Thermische olieketels bieden namelijk veel voordelen ten opzichte van andere ketels. De vier veiligheidseisen waar een stoomketel aan moet voldoen blijven natuurlijk voor alle ketels gelijk en deze zijn niet veel anders dan die voor olieketels. Maar wanneer je kiest voor een thermische olieketel, kan dit veel opleveren voor je bedrijf.

1. Vermindering van gasgebruik
De thermische olieketels zijn gemaakt voor thermische olie tot een temperatuur van 400 °C. De dubbele achterwand van deze ketel zorgt ervoor dat de thermische olie koelt. Deze dubbele achterwand in tegenstelling tot een gemetselde achterwand maakt het mogelijk om een ketelrendement van 93% te krijgen. Dit rendement zal uiteraard het gasgebruik verminderen.

2. Weinig onderhoudskosten
Een groot voordeel van thermische olieketels is dat ze geheel automatisch functioneren en geen gemetselde achterwand hebben. Periodieke controles zijn vrijwel niet meer nodig. Natuurlijk is veiligheid heel erg belangrijk, maar het is een plus als de ketel veilig is gebouwd. De achterwand hoeft in dit geval niet op veiligheid en bouw worden gecontroleerd. Dit leidt in principe tot minder onderhoudskosten en meer besparing.

3. Multifunctioneel
De thermische olieketels zijn op verschillende manieren inzetbaar. De ketel kun je uitrusten met gas- of oliebranders. De eindgebruiker maakt de keuze op basis van wat bij hem past. Hiernaast is de thermische olieketel zowel hoog als laag modulerend leverbaar. Ook is het mogelijk om de ketel als compacte unit te realiseren. De thermische olieketel neemt op deze manier minder ruimte in en is goed aan te sluiten. Dit betekent voornamelijk kortere montagetijd en weer een flinke besparing!

4. Slim
Omdat de thermische olieketels op basis van een slim ontwerp gebouwd zijn is het een gebruiksvriendelijke oplossing. Je kunt zelfs bij de brandgang om deze te reinigen. Hiernaast spreken we ook van een betrouwbare oplossing voor zowel grote als kleine capaciteiten.

 

Een scharnierend ketelfront

Horizontale thermische olieketels hebben een scharnierend ketelfront. Onderscheidend omdat hierdoor de vuurgang makkelijk bereikbaar is voor reinigingswerkzaamheden. Inplan heeft in de loop der jaren een grote ervaring opgebouwd in meer dan 30 landen. Zij zijn een bewezen fabrikant van een gebruiksvriendelijke betrouwbare thermische olieketel voor kleine en grote vermogens.

 

Meer informatie?

Onze medewerkers informeren u graag over thermische olie.